niedziela, 26 stycznia 2014

Pizza a'la Salvatore



Dawno temu gdy jeszcze nie wymyślono internetu i gdy w Polsce nie było pizzerii i innych „fastfoodów”, w jednym z dwóch dostępnych programów telewizyjnych gościem był Włoch Salvatore, który podał przepis na włoską pizzę. Przepis jest sprawdzony :) 

Składniki
2 Duże pizze
Duża pizza
Mała pizza
Mąka
1 kg
0,5 kg
0,25 kg
Woda
0,5 l.
0,25 l.
½ szklanki
Olej (Oliwa)
½ szklanki
¼ szklanki
2 łyżki
Drożdże
40 g
20 g
10 g
Sól
10 g
5 g
2 szczypty

Z drożdży zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. 
Na zaczyn potrzeba:
20 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/8 szklanki letniej wody
1 łyżka mąki
Do miseczki lub garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnią wodą (nie gorącą! zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek. Składniki do zaczynu odejmujemy z przepisu na ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Składniki ciasta wymieszać i wyrobić. Wyrabianie ciasta drożdżowego jest bardzo ważne dla wypieku, im dłużej tym lepiej. Wyrobione ciasto nakryć i odstawić na 20 minut żeby wyrosło.
Gdy ciasto rośnie szykujemy sos do którego potrzebujemy: przecier pomidorowy, oregano, czosnek wyciśnięty praską, sól, pieprz, papryka mielona, pieprz ziołowy. Składniki sosu mieszamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować położyć na blachę lub kamień do pizzy. W cieście porobić dołki palcem, posmarować sosem pomidorowym. Posypać tartym serem (mozzarella i gouda 1:1, ok. 1/2 kg na dużą pizzę). Na wierzch dajemy co kto lubi, strąki ostrej papryki, szynkę, salami, …..... (pieczarki muszą być uduszone a np. kiełbasa usmażona).



Odstawiamy pizzę do wyrośnięcia a w tym czasie szykujemy sos czosnkowy na pizzę. Mieszamy 4 łyżki majonezu z 4 łyżkami gęstego jogurtu typu greckiego, dodajemy 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte praską. Pizzę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 200°C (grzanie góra i dół) na 10 minut, potem wyłączamy grzanie dołu i zmniejszamy temperaturę na 180°C i po kolejnych 10 minutach pizza jest gotowa. Podajemy z naszym sosem czosnkowym.

3 komentarze:

  1. Idealnie dobrane proporcje na ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa pizza 100 razy lepsza niż zamawiana, a nie do pomyślenia głęboko mrożona.
    Prosto, tanio i szybko :)

    OdpowiedzUsuń